2017. május 16., kedd

A nagy "nini"




Kicsi testvérünk a háború után született. Elég vacak baba volt, gyakran elkapta valami betegség, de nem nyavalygott. Kati eleven, érdeklődő, szeretetre méltó maradt a rossz napjain is. Belenyugodott például, hogy nem jöhet ki velünk a vásárba, pedig, jaj, de szeretett volna felülni a forgóhintára, vattacukrot enni, vásárfiát kapni. Anyánk nem engedte a poros forgatagba, nehogy ráragasszanak valami fertőzést, amire nagyon érzékeny volt.

Kati a teraszon, félárnyékban játszogatott, onnan figyelte az udvari produkciónkat. A nagyobbik testvéremmel szaladgáltunk a vásári forgóval, zörgött a kemény papírból hajtogatott szélkerék, a kicsi meg a rácson keresztül mutatta a látnivalót. Még nem tudott beszélni, csak egyfolytában ujjongott, hogy "nini", "nini". A futkorászásban meglazult a szandálom pántja, beleakadt valamibe és jól elestem. Eltört a vékony hurkapálcára erősített forgóm szára. Hiába szaladtam vele, nem forgott többé. Nem telt bele két nap, a testvérem forgója is elromlott. Kicsi babánk kérdezgette: nini?... nini? Forgott hozzá a lábacskáin, mi meg nevettünk rajta.

Apánk kitalálta, hogyan szerezzen örömet Katinak. Körülnézett a fáskamrában, előhozott egy hosszú rudat. Fabrikált rá szélkereket papírból, bevonta eső ellen valamilyen átlátszó anyaggal, és rádrótozta az egyik  kerti oszlopra. Bajlódott vele sokat, amíg kiegyensúlyozta az óriás propellert, és a  babánk szava szerint "nini" lett belőle. A nagy nini sok évig forgott a kertben. Később mint viharvert tákolmány lógott az oszlopon, akkor apánk leszerelte. Szomorú volt az arca, amiért a szeretettel kigondolt játékot el kellett tüntetnie.

***
A napokban találtam  a Délmagyarban a fenti fotót Szeged egyik külvárosi tájékáról. A kép közepén látszik egy magasra kinyúló forgó, talán szélkerék, éppen olyan, mint a "nagy  nini"  volt az otthoni kertben.  

8 megjegyzés:

  1. Nini. A szótagismétlés a babanyelv alapja. Dodó (Domonkos) bátyja Tete, (Leventete.)
    Csaknem végig lehet menni az abc-n babanyelven. baba, csicsí, dada, fofo (forró) stb, stb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira aranyosak ilyenkor! Igaz, később is szerethetőek, más miatt.

      Törlés
  2. Klári, szeretem a visszaemlékezéseid hangulatát! Olyan közeliek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, a Dél-Alföldön minden otthonos, az ég meg a levegő, még az árnyék is.

      Törlés
  3. szépet, szépen irtál...és/de nekem összefacsarodott a szivem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aliz, nem akartam, hogy elszomorodjál...
      Amikor megláttam a fotón a forgót, felbukkant a jelenet a gyerekkorból, együtt a keserves hiányérzettel.

      Törlés