2017. október 9., hétfő

Műhelyek a házban


   
Valamilyen csoda folytán 1951-ben vagy 52-ben visszakaptuk a házunkat. Nyilván rájöttek a tanácsnál, hogy pénzbe kerül a fenntartása, miközben jelentéktelen hasznot hoz a két kisiparos műhely meg a hatósági húsbolt üzemeltetése. Más oka is lehetett a nagylelkűségnek, talán éppen a biciklijavító bérlő jó kapcsolatai játszottak közre. Bandi bácsi nagyon ügyes ember volt, nemcsak a szakmájában. Jó kapcsolatokat ápolt a városi sportvezetőkkel, érmeket, jelvényeket gyártott megrendelésre, meg átjárt az akkori Jugóba határsávigazolvánnyal. Rokonai részvételével ott is művelte az iparát.  Szerszámokat tervezett, néha újra gyártott egy-egy elromlott és már nem javítható munkaeszközt, esetleg spéci szerszámot talált ki valamilyen addig nem végzett munkához.

Ezekben a korai években történt, hogy megbízást kapott a köztisztasági vállalattól, tervezzen olyan gyalogosan tologatható  kocsit, amelybe az utcaseprők hatékonyan tudják összegyűjteni és szállításra előkészíteni a piaci napi szemetet. Akkoriban még lovaskocsikkal jártak be az őstermelők a környező tanyákról, iszonyatos mennyiségű szalma, lótrágya, újságpapír, romlott zöldség, elhullott baromfi, galamb maradt a piaci nap után a jókora téren. Aszfalt helyett keramit téglával volt kirakva a kocsiút, csúszós volt a szennytől, de takarítás után fényesen ragyogott, jó volt ránézni a sárgán fénylő belső utakra.

Bandi bácsi tudta jól, mire vállalkozott. Azt hiszem, ma ergonómiai szempontnak hívják a munkavégzéshez legcélszerűbb formák megtervezését. Szemétgyűjtő kocsiját fémlemezből hajlította és szegecselte össze, az öblös tartály szélére keskeny tartókat tervezett a lapát és a cirokseprű számára. Mint a talicskát, úgy lehetett tolni a szemetest, két jókora átmérőjű biciklikeréken gurult,  emlékeztetett a régi velocipéd kerekeire. A tartály kiürítését kinyitható ajtó segítette, visszazárni - vagy csak időszakosan kitisztítani(?) -  magasnyomású vizes öblítés után lehetett. Nagyon sokáig használatban volt, amíg az utcaseprőket föl nem váltották a takarítógépek. Remélem, a városi műszaki régiségek gyűjteményében (ha van ilyen),  Bandi bácsi kerekes szemétgyűjtője is helyet kapott, hogy a homályos emlékeztünkben életre kelhessenek ezek a retro darabok.

Csak néhány éves lehettem, amikor kidugtam a fejem a terasz rácsán, de visszahúzni már nem sikerült. Bandi bácsi jött föl, hogy kiszabadítson.  Megmelegítette a kovácsolt vasrácsot a fejemtől távolabb, így tágabbra feszítette a térközt, apánk meg kihúzta a fejemet a rácsok közül. Nem tudom, mivel melegítette meg a kovácsolt vasat, hogy mozgathatóvá lágyult. Aki erre emlékezhetne, már egy sincs köztünk.
Később, a hatvanas évek elején a műhelyben nemcsak bicikliket, hanem motorkerékpárokat is javítottak. Finom rézcsövek tekervényes hajlítgatására emlékszem, meg arra az elviselhetetlen szagra, amelyet egy bizonyos karbidlámpának nevezett eszközzel hoztak létre. Azt sem tudom, világított-e vele a homályos műhelyben, amíg hegesztenie kellett a fényes rézcsöveket, vagy másra használta, de az biztos, hogy gáz keletkezett, miközben dolgoztak a karbidlámpával. Már az utca végéről érződött, mikor hoztak motort Bandi bácsinak javításra.

A szomszédos műhelyben  (de még a mi házunkban) másfajta munkát végzett Lajos bácsi a piacra igyekvő vagy onnan a villamoshoz siető megrendelők számára. Gyorsan dolgozott, szakszerűen, mellesleg igen jó, forgalmas helyen nyitotta meg a műtermét. Millió igazolványképet csinált villamosbérlethez, személyi igazolványhoz, tagsági könyvekhez, meg amihez fénykép kellett a régi időkben.

Művészi fotókkal is kisérletezett. Ezeket nem mondanám kivételes munkáknak. Ő maga szelíd, figyelmes, tisztességes ember volt. Nagyon alacsony bérleti díjat kértek tőle a szüléim. Megpróbálta viszonozni azzal, hogy a családunk tagjairól, később a gyerekekről, unokákról készített fényképekért nem fogadott el pénzt. Mostanáig a fülemben van, ahogy beszélt. Sváb származású volt, nem is tudott rendesen magyarul, főként a kiejtése hangzott idegenszerűen a dél-alföldi utcában. Azt mondta apánknak lakbérfizetés mellé, hogy "Minden évben mekcsinálom a tyerekeket." Pedig nem éltek valami fényesen, ahogy akkoriban senkinek se ment jól. Talán Bandi bácsi a járműveivel keresett annyit, hogy Jugóból narancsot, kakaóport, Vegetát, rumpuncsot hozott karácsonyi ajándékba, szintén az alacsony bérleti díj kompenzálásaképpen.

Anyukámat egyszer nagyon megsértettem azzal, hogy Pestről hazalátogatva először a lenti lakókat, műhelyeket kerestem föl, és utoljára hagytam a szűkebb családot az emeleten. De a házbeliek szinte a születésem óta velünk voltak, többet és közelebbit jelentettek számomra, mint némelyik rokon.

10 megjegyzés:

  1. Öröm olvasni a személyes indíttatású leírásokat egy-egy letűnt vagy letűnőben lévő korról, mesterségről, szokásról. Jó, hogy van blog. Ez a műfaj alkalmas arra, hogy felmutassa a kultúra, a civilizáció sokszerű gazdagságát. Ez az írás is ilyen. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Mick,köszönöm én is, hogy szívvel olvasod a bejegyzéseket. Jövök még ilyenekkel nemsokára.

    VálaszTörlés
  3. E LAKNER HOZZÁSZÓLÁSA:
    bocsáss meg, de szeretném kiegészíteni a legutolsó írásodat.
    a hatósági húsbolt akkor került ide, mikor elvették Bandibácsitól a második
    üzlethelyiséget, addig az ő raktára volt.
    A karbidból acetiléngázt fejlesztett és csak oxigént hozott palackkal a
    lánghegesztéshez. (tényleg nagyon büdös volt)
    mindig várom, hogy visszarepítsél a gyerekkorba (elveszett paradicsom????)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kiegészítést. Ötvenes évek. (A húsboltba nem is mentem köszöngetni.)

      Törlés
  4. Valóban feltámasztod a régi időket, Klári! Hangulatosan, egyszerre objektív pontossággal és lírai szubjektivitással mégis...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, már kezdek belejönni, csakhogy a blog amilyen szabadságot ad, ugyanúgy ketrec is. Ha papírra írnék, sokkal több, bővebb és időben is többfelé ágazó története lenne a vidéki város ötvenes éveinek. A blog összeszorít, hamar véget kell vetni a csacsogásnak. Mindig úgy fejezem be a bejegyzést, hogy tovább lehessen lépni a kijelölt térben és időben.

      Törlés
    2. Én is ebben a cipőben járok! Azaz, mindig attól tartok, hogy túl hosszú lére eresztem a mondókámat és megunnak olvasni! Mert ugye, a blog másoknak is íródik... Úgy kb 2000-2500 jelre korlátozódik nálam általában (betű, írásjel, szóköz beleértve) Az is igaz, hogy megtanít tömören, "velősen" fogalmazni, lefaragni a sallangokat...

      Törlés
    3. Rózsa, nem könnyű mesterség. Jó egyensúlyt találtál. Várom, mikor olvashatom.

      Törlés
  5. Viszonylag sok blogot olvasok és sokfélét. A blogjaitok (Rózsa, Klári, Aliz) olvasása közben soha nincs olyan érzésem, hogy be kellene határolnotok a mondanivalóitok hosszát. Szerintem ami a témához kívánkozik, nyugodtan írjátok meg, mégha az oldalankénti 1500-2000 "n" leütést meg is haladná. Úgyis csak az olvassa végig a blog bejegyzéseket, akiket érdekli az írójuk személye és témái. Éppen ezért igazán kár lenne csak azért tömöríteni a mondandótokat, mert féltek attól, hogy türelmüket vesztik az olvasók.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Évi, köszönöm az érdeklődésedet és a biztatást! Ha nem unalmas, majd több kis eseményt idézek fel, mert szeretek mesélni. :)

      Törlés