2023. április 8., szombat

Húsvéti emlék

A harangok Rómába mentek

2009-04-10 15:07:32


Most ocsúdtam föl, hogy tényleg, reggel nem harangoztak.  Délidőben  kisfiúk kereplőkkel masíroztak az ablak alatt, forgatták veszettül a fanyelves szerszámokat, és svábul kiáltoztak, ami olyanformán kezdődik, hogy „eeejja’ eeejja’. Talán a leselkedő rossz lelket űzték ki a faluból, az utcákat többször bejárták. Nem maradt ki egyetlen porta sem a nagypénteki varázslásból.
Holnap a kereplőkkel végigjárják még néhányszor a falut, de nagyszombaton estére visszajönnek a harangok Rómából, és ünnepélyesen zengik majd, hogy  Krisztus feltámadott.  

Ez egy több mint 10 éves bejegyzés, az akkori falusi élményem lenyomata. Addig még nem láttunk kereplőt se, meg a gyerekeket sem ismertük.  Mára felnőttek. Ha megnézi valaki a fotót, kiderülhet, ki kicsoda.

Jó lenne kitenni a fészbukra. Nem biztos, hogy sikerül.



 

 

6 megjegyzés:

  1. Nálunk (Bosnyák tér) egykor kétféle kereplővel dolgoztak. Kalapácsos is volt.

    VálaszTörlés
  2. Most hallottam a kattogásukon, hogy kalapácsos szerkezettel dolgoztak a fijuk.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon halványan - most, hogy nálad látom - nekem is rémlik a kereplő, de már nem emlékszem, hol és mikor...

    VálaszTörlés
  4. Rózsa, kereplővel a seregélyeket is riasztották a szőlőszüret előtt, mert mindent föl akartak falni. A Dél-Alföldön biztos, de a húsvétot nem tudom, mi volt a faluban akkor.

    VálaszTörlés
  5. A ministránscsengő helyett használták nagycsütörtök estétől nagyszombatig a vigilia-miséig bezárólag.

    VálaszTörlés
  6. Mick, olyan jó, hogy ezt tudod. Talán az ötvenes években megtiltották az egyháznak sok régi szokását, mert nem emlékszem rá, pedig sok évig jártunk templomba Anyuékkal.

    VálaszTörlés