2021. július 5., hétfő

Kocsival Szegedre

 


Régen, amikor olcsóbb volt a benzin, gyakran vágtattunk haza hétvégére. Anyuék még megvoltak, igaz, megöregedve, de mindig örömmel fogadtak,  vidáman, érdeklődően. Jó volt érezni, hogy szívből követik a mindennapjainkat és csupa jókívánsággal vannak irántunk.

*

 Elvesztettük őket.... Csak az álmainkban élnek pont úgy, ahogy akkor egyszer történt. Délután indultunk vissza Pestre. Lekísértek bennünket a kapuhoz, a parkolóból a ház elé kanyarodtunk, integettünk egymásnak. Az utca végén lámpa állított meg, a hátsó ablakon láttam még egyre távolodó alakjukat, várták, hogy kikanyarodjunk az utcából, és a következő találkozásig a mostani együttlét emléke  erősítse őket. Nyár volt még, szegedi meleg, anyukánk barna csíkos otthonkában fogta a kapufélfát, apácskánk rövid ujjú ingben, vékony szövet nadrágban, nadrágtartó gumival a vállán támaszkodott Anyura. Meghajolva tudott már csak állni, de kitartott a kapu előtt, amíg el nem tűntünk kifelé a városból.  Visszanéztem. Még a Kossuth Lajos sugárúton is Szegedet néztem, olyan nehéz volt akkor elszakadni.

 

 Tisztán emlékszem, aznap nagyon  fáradtan érkeztünk meg a belvárosi lakásba. Álmomban azt láttam, hogy a Kossuth Lajos sugárúton egy új, magas irodaépület áll, és a tetőteraszán körben rengeteg piros muskátli csüng.  Mi távolodunk az autóval, de a piros muskátli sor nem halványodik álmomban. Körbe keretezi az új házat, és piros, piros, süt rá a lenyugvó nap, mert nyugat felé vezet ki az út a  városból.

 


7 megjegyzés:

  1. Ezt a naplójegyzetet 2005-ben írtam. Most teszem közzé a múlt egy darabkáját. Muskátlim soha nem volt, de az alma télen a ládában a kocsányánál kivirágzott. Akkoriban történt, amikor muskátlisat álmodtam.

    VálaszTörlés
  2. Szépen, filmszerűen írtad le, látom magam előtt. Ismerős a kép...
    A mi utcánk nem túl forgalmas, ha hétvégén épp itt voltak, és a gyerekeket, úgy kísérjük ki őket, hogy kimegyünk az út közepére és amíg látjuk őket, integetünk...Még viszonylag egyenesen, de remélem majd ha már meghajolva, akkor is sokáig nézhetünk utánuk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legyen úgy, rhumel! Még az emléke is erőt ad, hogy jól szerettük egymást.

      Törlés
  3. Sok autós eltávolodásunkat juttattad eszembe, Klári, a ház előtt integető, egyre kisebbedő két sziluettet közös gondolatunkkal: vajon ott lesznek-e jövőre még?...

    VálaszTörlés
  4. Rózsa, a sziluettek kisebbednek, a hiányok növekednek.

    VálaszTörlés
  5. én anyu állomásbeli integetéseire emlékszem, a vonat után... én ugyanúgy lányomnak busznál vonatnál... (nemrég jutott eszemben, ez az integetés valami áldásadás féle?!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aliz, lehet, hogy valami ősi emberi szokás a kapcsolat megerősítésére. A kisbabáknak is mondják, hogy "integess a néninek". Lehetne áldásféle is, hiszen a jó szándék és baráti gesztus mindenképpen benne van. Milyen érdekeseket gondolsz!

      Törlés