2022. december 21., szerda

Ajándékkísérők 2000 körül

 


Viszonylag egyben volt még ekkor a nagy család. A kísérő ajánlások közül Édesapámé, keresztanyámé már hiányzik, bár az utóbbi - mondjuk - 15 év állandó jelenlévői voltak. A következő évben már nem volt velünk húgom legnagyobb unokája, elment Kati hűséges társa, aztán felgyorsultak az események, néhány év múlva Anyukám, pár évvel utána a testvérhúga, szeretett nagynéném, vele az élete párja kb. 3 év múlva, nem írtunk már ajándékokhoz kísérőket és az ünnepi ebédek is megszűntek szép lassacskán. Mostanában már odáig jutottunk, hogy össze se jövünk, szinte soha. A fészbukon köszöntjük egymást, a fiatalabbak még úgy se, nem is emlékeznek, kik, mikor, mit csináltak, hogyan illeszkedtek a családba ők maguk régebben. Nem merem megkérdezni, hány évet tudnak felidézni múltjukból a mostani fiatal felnőttek.

Az életvitel változik, az értéktudat szint' úgy.
El lehet fogadni, érdeklődésük megtisztelő. Ha beépül valamennyi belőlünk, az meg nagy öröm. A mi unokáink igaz ragaszkodását a gyerekeink alapozták meg. Nem volt kötelező, de már pici korukban személyre szóló ajánlásokat kaptunk tőlük. Csak egy példa: vásár volt a kisebbik iskolájában. Kis unokám 10 éves se volt,  a zsebpénzéből szép halványzöld konyharuhát vett nekem. Már lyukasra kopott, de azért használom. Szűkre szabott idejükből ma is áldoznak ránk, beavatnak a terveikbe, bár néha szótár kellene hozzá, milyen informatikai vagy társadalmi fejlesztések foglalkoztatják őket.
Kicsikéim! Harmincon, sőt ötvenen felüli kicsinyeink! Ti magatok legyetek most hét végén az ajándékkísérők! 

5 megjegyzés:

  1. "Kicsikéim! Harmincon, sőt ötvenen felüli kicsinyeink! Ti magatok legyetek most hét végén az ajándékkísérők! "
    Nagyon megható, szép üzenet. Kívánom, teljesüljön úgy, ahogy szeretnéd! 🌲🥰

    VálaszTörlés
  2. Borka, köszönöm. Úgy lesz, erre készülnek a mieink. :)

    VálaszTörlés
  3. Klári, szép, békés, karácsonyt kívánok Nektek szeretettel.
    Mindig készültem ide, de a előkészületek hajrájában elmaradt. Nagyon tetszik a fenti képből az a kis írás, ami a Jézuskához íródott, és előre veszi a testvérek vágyait....Igazi szívmelengető sorok. Jó ilyen családban élni. (nekem is ismerős ez, hála az égnek🥰)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, rhumel, így éltünk sok évig nagy családban, míg széjjel nem széledtünk. A Jézuskához író kislány 20 éves korában halt meg, maradt utána egy mongol idióta gyerek, most 15 éves. Megkíméllek a részletektől...

    VálaszTörlés
  5. Bocsánat, hirtelen elfelejtettem, hogy hívják mai szóval ezt a betegséget. Down. szindróma. Ha így szebb...

    VálaszTörlés