2023. október 19., csütörtök

A fájdalomról

A fájdalomról

 

A daganatok *sebészi eltávolítása* során bizonyos idegek sérülhetnek, illetve átvághatják őket. Ez az oka például az emlőműtött betegek gyakori panaszának, hogy kellemetlen, égő érzés jelentkezik a hónaljtájon, illetve a felkar belső oldalán. Ugyanez előfordul mellkasi műtét után, ahol a bordaközi idegek sérülnek. Ezek a tünetek akár hosszú éveken keresztül fennállhatnak. Ha egy végtagot csonkolni kell, a nem létező végtag fájdalma, ún. fantomfájdalom jelentkezhet.

*Sugárkezelés* után nagyon gyakori a hegesedés, és a hegesedés érintheti az idegeket. Ez ideg-eredetű fájdalmat okozhat, sőt, szerencsétlen esetben akár gerincvelői sérülés is kialakulhat a sugárkezelés miatt.

*Kemoterápiánál* nagyon gyakori az ún. poli-neuropátia, tehát több ideg károsodása, ami nagyon kellemetlen égő jellegű fájdalommal jár, hosszú hónapokig fennáll, és nehéz enyhíteni.

Ezt mondta az onkológiai intézet fájdalom ambulanciáján a főorvos. Ezek itt mind idegi eredetű fájdalmak. Arról, hogy vannak-e másmilyen fájdalmak, illetve azok miért fájnak, még nem szólt.
Az isiászt injekció kúrával és konzervatív kezeléssel hozták helyre, itt a gerinc meszes csigolyái kínoztak.
A mostani bajokat lehetett tűrni egy darabig, de most már elég.

 

9 megjegyzés:

  1. Klári, ismerős a kép... A kisebb-nagyobb fájdalmak hétköznapjaink velejárói, számomra azt jelzik, hogy MÉG ÉLEK...
    Elhiszem, hogy nehéz elviselni az újabb és újabb bajainkat.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Rózsa, köszönöm a biztató gondolatot és tisztelem a kitartásodat.

    VálaszTörlés
  3. Már vagy 4-5-ször itt jártam. Hogy írjak . De nincsenek szavak, csak a szívem beszél....😟

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, rhumel, valódi a szíves üzenet.

    VálaszTörlés
  5. Úgy jártam, mint Rhumel. Szorul a szívem, a gyomrom, és eszembe jut édesanyám betegségének időszaka, amikor azt mondta: "Ha lehetne, beszedném az egész levél fájdalomcsillapítót!" - persze nem vette be, csak amennyi ajánlott volt. De az már alig-alig használt. Imádkozom - a magam módján -, hogy szűnjenek a fájdalmaid!

    VálaszTörlés
  6. Éva, köszönöm az együttérző soraidat. Nálam nem jelentkezett az az erős fájdalom, mint Anyukádnál, csak most kezd támadni a baj, mióta újabb jelenséget fedezett föl az UH-on a radiológus. Le kellene küzdenem, de talán az életkorom áll ellen, és mondja, hogy ennyi elég volt. Az onkológus azzal biztatott, ha nem vállalom be a háromféle gyógymódot, kezelést, maga már nem lenne köztünk. Még van egy kis dolgom a világban, tehát maradok. :)

    VálaszTörlés
  7. Mi okosat írhatnék most én is neked? Csak azt, hogy gondolok rád, és kívánom, hogy sokat enyhüljön vagy múljon el a fájdalmad.
    Olvastam az írásod már korábban, de nem tudtam előbb írni, mert nem voltam itthon.

    VálaszTörlés
  8. Éva, kedves vagy, hogy ide vezetett az utad. Végül is, ebből a sokféle fájdalomból még nem jelentkezett mindegyik. Félek az ödémától és bosszant, hogy hiába tornáztattam, kiújult, amit le akartam rázni. Az újabb baj, a nekrózis félelemmel tölt el. Amint kijavítják a kocsit, megyek magánorvoshoz, hogy tudjam, a nekrózishoz mikor kezdjek nekrológot írni. :)) Hogy még megjelenjen a blogban.

    VálaszTörlés
  9. Drága Klári,
    tudod, "Még van egy kis dolgom a világban" - Te írtad még októberben, bízom benne, hogy most is így gondolod. Szeretettel gondolok Rád. 🤗

    VálaszTörlés