2016. február 16., kedd

Februári ajánlás Astellas-díjra





Elolvasva a 2016-ban jelölt orvosok névsorát, fájó szívvel tapasztaltam, hogy háziorvos, sőt falusi orvos egyáltalán nincs a jelöltek között, holott ők az egészségügyi ellátás alapjai, már ami a betegek állapotának felmérését, gyógyításukat, további gondozásukat illeti. Sok falusi orvos kiterjedt pacientúrával foglalkozik, szó szerint családias viszonyt ápol a betegeivel, hozzá bátran lehet fordulni sebekkel, a laikust megrémítő fájdalmakkal, további vizsgálatokat igénylő tünetekkel, egyszóval a családorvos, ahogyan a mi orvosunk is, személyes kapcsolatot tart fenn a betegekkel, egyénre szabott terápiái mindig célba találnak.
Például, ugyan ki tette volna meg értem, hogy  Erika doktornő a rendelési idejének végén még maradt kicsit miattam: egy kideríthetetlen eredetű fejsebbel futottunk hozzá.Nem volt nagy sérülés, csak szúrt. A doktornő kiszedett a fejbőrömből egy fekete tüskét, ellátta, fertőtlenítette, a saját otthoni gyógyszerei közül egy fecskendő tartályába szívott fel egy nagyon drága sebkezelő-fertőtlenítő folyadékot,nekem adta további tisztogatásra, jó szívvel és vidáman bocsátott haza, megnyugtatott, hogy hamar beforr a kis seb. Ez csak a legutolsó példa, további konkrét eseteink ilyen apróságok, külön-külön felsorolni talán nevetséges lenne. Gondolhatjátok, ugyan miért járna Astellas-díj ilyen egyszerű, nem kimondottan orvosi beavatkozásért? Ezzel a példával G. Erika klasszikus háziorvosi sokoldalúságát akartam bemutatni összefüggésben más orvosi erényeivel: jó viszonyát a betegekkel,a bizalom megteremtésének képességét, rugalmasságát, gyorsaságát, sokoldalú felkészültségét, különösen kiemelve a falusi miliőben szükséges szakmai és emberi minőségét.
Dr. Gécseg Erikát mint sok éve gondozott betege ajánlom a 2016. évi Astellas-díj jelöltjei közé.

12 megjegyzés:

  1. Klári, de örülök, hogy visszatértél egy kicsit! Teljesen igazat adok a jó családi orvosok dicséretét illetően! Ha valóban lelkiismeretes, kincset ér manapság. És mennyi mindenhez kell értenie... Azt hiszem, mindenki legendákat mesélhetne róluk! (Téma Áginak a közös blogba?...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, éppen a te gondolatodat vinném át a "díjazottak" körére, a hivatalos szempontok között ugyanis nem hangsúlyozzák a fentieket.
      *
      A mi háziorvosunk az ötvenes években mint "med. univ." a képesítésében garantálta a sokoldalúságot. A pénzt édesapám vitte el a rendelőjébe illő tisztelettel minden hónapban mint honoráriumot, bár a doki bácsi hetenként kijárt a családhoz, sokan voltunk, mindig mindenkinek volt kisebb-nagyobb baja.Tehát nem volt megalázó paraszolvencia, hanem úri formában jutott el a köszönet az orvosunkhoz. Ja, és ahányszor kijött hozzánk doki bácsi motorral,minket, gyerekeket felültetett a csomagtartóra és tett egy kört velünk a Mars téren.Látod, ezért léptem ki a közös blogból. Mindenről a gyerekkorom jut eszembe, nem akarok vén nyanyus módjára a múlton merengni.

      Törlés
    2. Klári, nekem is pont ilyen fenntartásaim vannak a ma annyira dühöngő nosztalgiával szemben! S olykor mégis behódolok, mint olvas, de mint írogató is... Mert olyan jó mesélni (visszavisz a boldog időkbe) és mesét hallgatni, olvasni is! Regresszív, bizonytalansági kórkép? Legyen. Mert igaz is. Nem jelenti azt, hogy kizárólag csak a múlt érdekel. Megbékélek lassan talán magammal és vágyaimmal...

      Törlés
    3. "... mint olvasó,,," Pedig újraolvastam!

      Törlés
    4. Rózsa, bizonytalansági kórkép lenne? Nosztalgiázás? Ne vedd így, kérlek.
      * A saját gyerekeimet, unokáimat nagyon érdekli, amikor mesélek. Ez a fontos. (Most szegedi épületeket fogok sorra venni hozzájuk kapcsolódó történetekkel.)

      Törlés
    5. Rózsa, írjál csak! A te történeteidet csak te írhatod le, akkor is, ha békések, akkor is, ha megbékélni kell velük.

      Törlés
    6. Jó ötlet, megfontolom. :)

      Törlés
    7. Klári, örülök, hogy visszajöttél. A nosztalgiázás pedig egyáltalán nem baj, szerencsére ott még egyikünk se tart, hogy KIZÁRÓLAG a múltban élne. De ami volt, azt át kell adni - vagy az utódoknak, vagy mindenkinek.

      Törlés
    8. Ági, azt gondoltam, havonta írok valamit. Volt már egy ilyen év.

      Törlés
  2. én nagyon szeretek ilyesmiket olvasni

    meg az jutott eszembe, hogy itt miért nem látom a doktornő nevét?:
    http://evorvosa.astellasdij.hu/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, a jelölőbizottság email-ben elfogadta a bejegyzésemet. Talán regisztrálnom kellett volna a fb-ra, hogy ott is megjelenjen. Nem akartam, mert rossz ízű versengésnek tartom, ami ott kialakult. A jelölt orvosok egytől egyig megérdemlik a betegeik megbecsülését.

      Törlés