2021. május 24., hétfő

Üzenetek

Üzenetek

 

Egy régebbi napi horoszkópomban érdekes figyelmeztetésre találtam :

Kedves Szűz!

Az emberek pontosan tudják,  hogyan dolgozzák fel az életükben előforduló tragédiákat és örömöket. Nem az a feladatod, hogy a szeretteidet megvédd ezektől a mély érzelmektől. Nem védhetsz meg senkit sem a saját érzelmeitől. Csak annyit tehetsz, hogy ott vagy, amikor szükség van rád. Annyit tehetsz, hogy segítesz annak, aki segítséget kér tőled, és meghallgatod őt.

*

Weöres írja: Legtöbb ember a haláláig őrzi egyéniségét. Tervei, körülményei, apró kedvtelései jelentik részére az élet értelmét s haldoklás perceiben feltáruló időtlen végtelenségtől, az üdvösségtől éppúgy visszariad, mint az elfoszló tudat alól feltörő homályos vonzástól, a kárhozattól; egyikben sincs érzés, értelem, változás, tagoltság, melyek az ő kedvteléseihez szükségesek; szétmálló ösztöne az élet végső roncsába kapaszkodik, s ez már nem nyújt menedéket.
*

A véleménykülönbségről

Nem szabad mindig önmagadból kiindulnod. Ha mindig azt gondolod, hogy mindenki olyan, mint amilyen te magad vagy, az megnehezíti a helyzetedet. Ilyenkor ugyanis elkerülhetetlen a csalódás abban a pillanatban, amikor kiderül, hogy ő mégsem olyan, mint te magad vagy, és ezért nem is tudja úgy megcsinálni, amit elvársz tőle, mint ahogy te tudnád.

 

Ugyanezt Desartes így mondja:

A józan ész az a dolog, amely a legjobban oszlik meg az emberek között, mert mindenki azt hiszi, hogy annyit kapott belőle, hogy még azok sem szoktak többet kívánni, mint amennyijük van, akiket minden más dologban igen nehéz kielégíteni. S nem valószínű, hogy ebben mindenki téved; ez inkább azt bizonyítja, hogy az a képesség, amelynél fogva helyesen ítélünk és az igazat megkülönböztetjük a hamistól - s tulajdonképp ez az, amit józan értelemnek vagy észnek nevezünk - természettől fogva egyenlő minden emberben, úgyhogy véleményeink nem azért különböznek, mert egyesek okosabbak másoknál, hanem azért, mert gondolataink különböző utakon járnak. -René Descartes: Értekezés a módszerről.

 

8 megjegyzés:

  1. Az első idézet megfogott és erősen tart...Alig tudtam rávenni magam, hogy tovább olvassalak (pedig érdemes volt!).
    "Csak annyit tehetsz, hogy ott vagy" - igen, az egész szöveg, mintha az én érzéseimet írta volna le (nem Szűz, Mérleg vagyok:))) - nem választhat el semmi a szeretteinktől, se távolság, se idő, se ez a fránya vírus. A lelkünkkel, szívünkkel mindig ott leszünk velük.
    Klári, örülök, hogy itt vagy és írtál. Mindig jó olvasni okos és felemelő soraidat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Rhumel, ezeket nem én gondoltam ki, csak rájuk találtam a neten. Pontosan úgy, ahogy téged, engem is megfogott, figyelmeztetett valami fontosra.
      A szeretetnek a vírus sem tud ártani. Boldog, akinek tartalékai vannak.

      Törlés
  2. Valaki arról adott elő, hogy a vállalat első embere milyen háromjellemzővel kell hogy rendelkezzen.
    1. Vannak olyan munkák, amiket hiába szeretnél másoktól megkapni, részletes magyarázatod ellenére sem fogják tudni jó minőségben elvégezni, és kénytelen leszel magad megcsinálni. Ez jutott eszembe Klári sorai olvasása közben.
    Csak a teljesség kedvéért hozom ide a másik kettőt is.
    - Az első számú vezető csak péntek estétől hátfő munkakezdésig lehet beteg. A hét többi napján nem.
    - Ha valakitől meg kell válnia, úgy kell tudni elbocsátania, hogy öt perc múlva már ne foglalkoztassa elméjét az illető sorsa.
    Ha e háromnak nem felel meg, kerülje, hogy első számú vezető legyen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mick, érdekes szempontjaid vannak az első számű vezetőt illetően. A józan ész azt mondaná még, hogy "sose akarj első számú vezető lenni, mert kényelmetlen". :))

      Törlés
  3. végre! megszólaltál.. "rubintos virágom" :)

    VálaszTörlés
  4. Klári, örömmel olvastam idézeteidet és közben arra gondoltam (mint már többször is eszembe jutott), hogy sosem választjuk véletlenül az idézeteinket!... Nagyjából mindegyikkel egyetértek, de a legkomplexebb a Weöres-idézet, amely körül még mélyebbre kell leásnom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, én nem találkoztam annyira közelről Weöres véleményének tárgyával (bocs a cirkalmas megközelítésért), de azt gondolom, ahány ember, annyiféleképpen néz szembe az elmúlással. Akár a sajátjával is...

      Törlés