2021. szeptember 12., vasárnap

Kínlódunk a dióval


Akinek nincs diófája, legföljebb karácsony táján szembesül a ténnyel: egy kiló tisztított dió kilója úgy ötezer forintba kerül. Minthogy egy kiló darált dió kábé hetven deka lisztből készült kalácstésztához elegendő,  az ünnepi kalács meg ebből a mennyiségből hat embernek elég  egy napra, ki kell gondolni, hogyan tudjuk ellátni a családot a megszokott diós tekercsekkel, amelyek jó esetben és években akár húsvétig kitartanak.

Tavaly még beérés előtt megfeketedett a fán a termés a burokfúró légy kártétele miatt. Idén permeteztünk, a gubacsatkával  fertőzött leveleket rendszeresen leszedtük, aztán újra permeteztünk az almamoly miatt, aki szintén szereti  megfúrni a zöld gyümölcsöt, beleértve a dió zöld burokját is, tönkretéve a kemény héj alatti értékes részeket.

Most kitaláltuk, hogy még éretlenül leszedjük a diót, és megpróbáljuk beérlelni a széljárta, napsütötte teraszon. Naponta többször átforgatjuk a száradás kedvéért, a csirkeháló arra szolgál, hogy ne guruljon szét a zöld dió a kövön.

Ha már a burokfúró légy megszúrta a termést, hamarosan feketedni kezd a szép zöld burok, és fehér, apró nyűvek szaporodnak benne elképesztő gyorsasággal. A képen a lábasban összegyűjtött hibás darabok látszanak, ezeket el kell tüzelni, nehogy kiszabaduljanak a nyűvek és újabb légynemzedékek nőjenek föl a fa alatt.


Hát, így próbálkozunk a dió megmentésével. Még nem tudható, hogyan érnek be a szemek, hogyan fogjuk kibontani a remélhetően egészséges dióbelet, vajon elég lesz-e a zsírtartalma, mivel nem a fán érett be,  csupa kérdőjel és aggodalom, megéri-e a ráfordítást, mert nem kevés pénzt és energiát fektettünk a műveletbe.

Kiszedek néha próbaképpen egy-egy szemet, eddig belül egészséges, csak sovány, még fehér, tejes a mag. Azon gondolkodom, előszedjem-e a kvarclámpát. Esetleg néhány perc naponta jót tenne az érésnek, de honnan szednek majd a burokban várakozó szemek energiát az érésükhöz? Mégiscsak kellene az élő fa hozzá, az a gyanúm.

11 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Mennyit törődtök a diótokkal! Remélem, hogy megéri a befektetett idő és energia, nem beszélve a pénzről. Drukkolok nektek.

    VálaszTörlés
  3. Éva, az úgy van, ha van föld, azt meg kell művelni. Élet terem benne, gondozni kell. Az élőt nem szabad magára hagyni. Nemcsak gazdálkodási kérdés, ez erkölcs. A parasztok ezért maradtak szegények minden időben.
    *
    Köszönöm, hogy drukkolsz az eredményért!

    VálaszTörlés
  4. Drukkolok, hogy sikerüljön!
    Bevallom, én feladtam...:((( Az itthoni nagy diófáé is, és a balatonié is beteg diót terem. Már ez a 3. év. Az elsőben alig volt észrevehető, így csak utólag diagnosztizáltuk, néhánynál fura, kis fekete folt volt a dióbélen.Tavaly lehullott már apró zöldként az egész, őszre egy kiskosárnyi fekete "érett be", az is ehetetlen persze. Idén kevés zöld hullott nyár elején, most viszont potyog nyakra főre, alig győzi a derékhajolgatást az ember.
    Vettem a piacon 30 deka diót...Először, mióta önálló háztartást vezetek (kb.40 éve). Ünnepeltünk kedvenc születésnapi sütijéhez. Hogy karácsonykor mi lesz, még nem tudom. Talán nyerek a lottó és megoldódik.😂

    VálaszTörlés
  5. Rhumel, hátha a diók is érzik, hogy nekik itt a teraszon fontos dolguk van! :)Köszönöm, hogy erősen gondolsz ránk. A fa mostanában kezdett teremni, milotai csemete volt újkorában, a gyerekektől kaptuk. Ezért is törődünk annyit a megőrzésével. Nem csodálom, hogy két óriás fa mellett eddig nem okozott gondot neked a sütés. Szép születésnapot kívánok a szeptemberieknek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az óriási fa a gond, jól látod...Van az utcában, aki gépi permetezést rendelt, nekik is olyan magas a fájuk, de a szakember is csak pár hétre garantálta, talán eltalálták a kellő időpontot.
      Ahányszor kilépek az ajtón, elszomorodom.
      Köszönjük a jókívánságodat, a diós fatörzs, (belül házi baracklekváros, kívül csokikrémes) igen jól fogyott😉

      Törlés
    2. Nálunk nem sokat használt a permetezés, többször kellett volna, úgy kéthetenként, a kertész szerint. Jobb lenne cukrásznak menni, több sikerre számíthatnánk. :)

      Törlés
  6. "Az élőt nem szabad magára hagyni. Nemcsak gazdálkodási kérdés, ez erkölcs." Azt hiszem, egyetértünk, Klári. Sajnálok minden félig kihalt virágot is kíméletlenül kidobni... Inkább ápolgatom. Pedig még csak megenni se lehet!...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van Rózsa, az életet szeretjük a növényeinkben is. (Bár, nem tudom, mit szólnak ehhez a nyűvek meg a levéltetvek, talán a hinduk következetesek, még egy hangyára se lépnek rá...)

      Törlés
  7. Ki hinné, hogy ennyi törődésbe kerül a karácsonyi diós kalács! Nem igazán ismerem a kerti munkákat, de nagyon becsülöm az embereket, akik kitartanak akkor is, amikor nagyon nehéz idők járnak rájuk. Innen csak drukkolni tudok, hogy sikerüljön megmenteni legalább egy kalácsravalót.

    VálaszTörlés