2022. július 2., szombat

Egy múló pillanat


 

A lopott cím Lin Yutangtól való. Tíz éves lehettem, amikor először olvastam Kínáról, a kínai középosztály kultúráját és életvitelét éppen egy olyan regényből megismerve, amelynek igazságai mára a múlt töredékeivé válhatnak, bár ezt innen, most éppen mi nem tudhatjuk. A korai bestseller olvasás minden esetre úgy rögzítette a gyerekkorban elképzelt képsort, mint egy röliefet a távoli ország mindennapjairól, a főszereplő kislány szemével látva a gazdag polgári házat, berendezését, apja nagy tekintélyét a hatalmi negyedben, a cselédek nyüzsgését a menekülésre készülő háziak között, és eszembe juttatta a nemrég véget ért háborút (a másodikat: németekkel és oroszokkal találkozva), múló pillanatnak érezve a háborút megelőző békét, ugyanolyan biztonságban tudva a szegedi házat, mint ahogy Mulan is érezte sajátjukat  a boxerlázadás előtt.

A múló pillanat akkoriban, az én tíz-tizenegy éves koromban egy távoli, érdekes kultúra lenyomata volt. Még nem éltem eleget ahhoz, hogy a múló pillanatokat történelemnek vagy szépirodalomnak nevezzem, és nem hallottam még annyi zeneművet, annyi szimfonikus vagy szórakoztató zenét, hogy különös adománynak tekintsem például sok kitűnő zongorista között Yuja Wang előadásait mint a képzeletbeli kőfalból kiröpülő és anyagtalanul szerte szálló üzenetet az örökkévalóságból.

A kínai kultúra mostanában mintha közelebb jött volna hozzánk, nem mindig a mi várakozásunk szerinti értéket és minőséget hordozva. Vajon Mulan nagyra becsült jóscsontjai megidézték-e a közeli jövőt? Nem emlékszem, hogy a múlt századi regény fiatal hősnője találkozott volna a Kínában sok évezredig iránymutató jóscsontok ilyenfajta erejével. 


 

 

4 megjegyzés:

  1. Milyen váratlan összefüggések keletkezhetnek ilyen különböző kultúrák között is! Ki tudja, mit hozhatnak még ránk a jóscsontok?...

    VálaszTörlés
  2. Rózsa, köszönöm, hogy elolvastad. Nálad az IDŐ más vetületben létezik. Komoly kérdés. Itt csak játék.

    VálaszTörlés
  3. Mindig is becsültem benned, hogy annyit olvasol, és csupa jó könyveket találsz magadnak. Már gyerekkorodban elkezdted az olvasást, és ezt megtartottad felnőtt korodban is.

    VálaszTörlés
  4. Persze, hiszen ez volt, az olvasás a pénzkereső foglalkozásom. Nem szoktam le róla nyugdíjazásom után sem. Anyuék nagy könyvtára volt anno az indíték.

    VálaszTörlés