2022. augusztus 16., kedd

Rendezkedünk

 

Ha tehetnénk, ha még lenne erőnk költözni, kisebb házba mennénk lakni. Megoldhatatlan.

 

 Próbálunk megszabadulni a több évtizedes, háztartásunkban felhalmozott, összevásárolt holmiktól, az örökölt tárgyaktól, a könyvektől. Egy kisebb könyvtárt megtöltenének a kézikönyvek, szótárak, a rengeteg szépirodalom, néprajz, a bölcsészettudományi szakkönyvek, filozófia, nyelvészet, számítástechnikai szakkönyvek, képzőművészeti albumok, lexikonok. Révai, Pallas, Új Idők lexikona, a 21 kötetes Brehm: fantasztikus magyar fordítógárda, tudós hozzáértők munkája. Jaj, Istenem, meg kell halni, meg kell halni. Ki fogja tovább szeretni a könyveinket? (Babits is, ugyan ki fogja még olvasni?)

 

Most meg jön a tél. Felkészülünk a fűtés kiegészítésére, ha nem lesz gáz, mégis melegítsünk valamivel. Kigondolni, megszervezni, helyet teremteni hozzá, rengeteg munka és munkás kellett. Még jó, hogy a tájékozódást manapság számítógépes keresők segítik.

A viszontagságokról egy későbbi posztban jobb lesz beszámolni. Még sok minden hátravan, mire beköszönt a fagyos idő. 

 


 


12 megjegyzés:

  1. Bonyolult lett a világunk. Szurkolok, hogy minden eredményesen rendeződjön.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mick, köszönöm! Hatékony a részvételed mindig.

      Törlés
  2. Ha tehetnénk... Jaj de nagyon ismerős ez a mondat! Meg a következő bekezdés is a könyvekről, arról hogy miként redukáljuk a dolgainkat. Tele a padlás, (amiből 3 van!). És nem csak a könyvek... (A szüleinké és a mieink, egy kis könyvtárat nyithatnánk mi is, az utcánkban ugyan van egy :) A rengeteg levél, fotó, kéziratok, a versek, egyéb írások - örökölt festmények, rajzok. Jaj, Istenem,
    mondom én is, Veled...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van, még a nagyszülők szellemi örökségének könyvbéli lenyomatai is nálunk vannak. A fele Szegeden maradt. Ők is, hogyan rendezik, nem tudom. Festmények, nem bírom szóba hozni. Amiért ők áldoztak rengeteget, a mi kezünkön kárba vész. Ez is külön panasz lesz.

      Törlés
  3. A kályha remélem jó meleget csinál majd (fázós vagy, mint én. Szeretjük a meleget, télen is, nyáron is. Mi kandallóval segítjük a fűtést, eddig "úri passzióból", most majd muszájból. De a fàt is be kell hordani... Ajjaj... Na mindegy is, a lényeg hogy élünk. 🤗🙏

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rhumel, eddig kandallónk volt, de nem elég. A fának idén helyet csinálunk bent. Hely az van ill. lesz. A cserép kitart másnapig, ezt reméljük.

      Törlés
  4. Nagy munkában vagytok, nem irigyellek benneteket. Még leírni sem lehetett könnyű, nem hogy átélni. Gondolok rátok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, de aranyos vagy, hogy ilyen átélve olvastad. Hamarabb kellett volna felkészülni az öregségre, ez a nagy hiba. A csinos kisebb lakás talán nálad is a házi örömök forrása. Legyél jól!!!

      Törlés
  5. Jaj, Klári! - ezt még olvasni is szörnyű, nagyon vállalkozó szelleműek vagytok. Én minderről már lemaradtam és a könyveim sorsát a gyerekeimre, unokáimra hagyom. A fűtést sem tudom másképp megoldani, bár a lehetőség adott, de én nem tudok a pincéből felcipelni fát, vagy szenet. Marad a spórolás gázzal, villannyal, mindennel, bár eddig sem éltem nagy lábon.
    Kicsit megkésve, de nagy szeretettel köszöntelek névnapod alkalmából! :)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen, aranyos Borka! Éppen most van itt a vejem, szereli a csöveket, sokan sokat segítenek. Téged se fognak magadra hagyni, amennyire tudnak, összefognak ilyen helyzetekben a családok.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Klári, nem is gondoltam, hogy ebben a kánikulában ilyen nagy vállalkozásba fogtatok! (remélem, azt is jelenti, hogy egészségileg jól bírjátok a rengeteg tennivalót)
    Nekem is állandó fejtörés a sok felhalmozott és feleslegessé váló dolog kiselejtezése... (Néha arra gondolok, hogy a nagy digitalizált világból a jövendő nemzedékek emlékezet-tára fog eltűnni!... Pl. csak egy dolog: az írók kéziratai... Manapság egyre nehezebb nyomon követni az írás folyamatát, csak a végeredmény marad fenn...)

    VálaszTörlés
  8. Rózsa, vannak napok, amikor nagyon megviseltnek látszunk egymás szemében. A kézirattár dugig van a Széchényi Könyvtárban, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeumban is gyűjtik az autográf anyagot. Lesz rá példa a jövőben, hogy foglalkoznak vele.

    VálaszTörlés