2016. december 19., hétfő

Ajándékot kaptunk




A községi polgármesteri hivatal egyik dolgozója csöngetett be ebéd után, és egy kis csomagot adott át a férjemnek. Nem a híres-nevezetes Erzsébet utalvány volt benne, hanem az önkormányzat ajándéka minden nyugdíjasnak: ez a kedves szép bögre, és hogy ne legyen üres, gyümölcstea filtereket és egy helybeli méhész akácmézét is mellékelték hozzá.
Meg vagyok hatva. Mennyi idő volt, amíg a hivatalban megcsinálták a kis csomagokat, összeállították a névsort, elosztották egymás közt, ki hová menjen ebben a csúszós hidegben a hegyoldali utcákon! 



Most elmondom, milyen egyedi díszítés van a bögréken. Kolonics Péter, a helytörténész-
 festőművész  akvarelljeit valami nagyon elmés módszerrel ráfényképezték a nyers porcelánra és szépen kiégették. Három részlet a falu múltjából: a 19. század végi templom, a régi főtér és a régi borospincék hangulatos képei idézik fel az egykori Csolnokot, a jókedvet és a rendíthetetlen összetartozás érzését. A német nemzetiségi önkormányzat szeretetteljes gesztusait  minden évben megismételte. A német nemzetiségi iskola eredményes neveléséről ez a kis üdvözlet tanúskodik, délután találtuk meg a postaládában:

8 megjegyzés:

  1. Ági, olyan kedves, összetartó társaság! Öröm velük lenni.

    VálaszTörlés
  2. Itt is kapnak a 65 éven felüliek karácsonyi ajándékba egy nagy dobozban kis üveg pezsgőt, egy csomag kávét, édességet és még valami pástétom is van benne...
    Eddig soha nem vettem át... Itt ugyanis el kell menni érte (na jó, kb. 45 ezer a lakosság száma, abból nem tudom, hány illetékes) és nem volt lelkem hozzá, mintha alamizsna osztásra mentem volna, az volt az érzésem, nomeg ezzel magam előtt is be kellett volna ismernem, hogy öregnek számítok... Az idén beadtam a derekam: szomszédasszonyom összegyűjtötte néhány idősebb nő meghívóját és megszervezte a kiosztást.
    Nálatok kedvesebb, közvetlenebb, humánusabb formát választottak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, gazdagabb a hely, ahol élsz. Itt mindig adtak valami apróságot, ha mást nem, egy képeslapot üdvözlő sorokkal, a 80 évesek vagy idősebbek név szerint a képújságban kapják meg a polgármester köszöntőjét. Az ilyen nyilvánosság, közös készülődés ébren tartja az idősek tiszteletét. Az állami ajándék rossz ízű felkonferálását szépen, finoman ellensúlyozták.

      Törlés
  3. Milyen jó ilyen közösségben élni és nagyon szép az ajándék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti, innen sokat kitelepítettek a háború után, de máig csolnokinak tudják magukat a leszármazottaik. Hazajönnek látogatóba, megnézik a mama házát, a bányamúzeumot, a temetőben az őseik sírját, visznek emlékbögrét, szóval a vállalkozásnak megvan a maga praktikus értelme is. :) Meg ahogy föntebb írtam, minden egyéb hozzátartozik.

      Törlés
  4. Csolnokon élni jó! :)
    Mert mindemellett még szép hely is, különösen tavasszal, amikor minden virágban van.

    VálaszTörlés
  5. Kriszta, olyan, mint egy kertvárosi negyed.

    VálaszTörlés