2016. december 19., hétfő

Azon múlik, hogy van-e bátorsága megírni


A tudósító egyiptomi, líbiai és gázai öldöklésekről tudósít. Morfiumot szed, hogy aludni tudjon, amfetamint, hogy ébren maradjon. Közben iszik. Többnyire töményet. Nők dédelgetik. Egyiket se szereti, csak elfogadja, hogy kiszolgálják alul-fölül. Megírja. Könnyű megírnia. Azt már nem oly könnyedén festi le, hogyan halnak meg a gyerekek. Hogyan vágják le a szoptató nő mellét a rajta csüngő gyerek fejével együtt.
A tudósító ismerteti a megcsonkítás különböző válfajait. Az iszlámisták legjobban kiagyalt módszere, hogy a guggoló fogoly térdébe belelőnek, a sarkán jön ki a lövedék, ettől életben marad az ember, de iszonyú fájdalmai vannak, a lábát tőből amputálják, ha eljut valamilyen szeretetkórházba. A másikat legközelebb lövik ki ugyanígy.
A halottakat és a tehetetlen sebesülteket kutyafalkák tépik szét. Amelyik halottnak szerencséje van, azt a rokonai megtalálják és fehér gyolcsba takarva elföldelik.
*
Az innen elmenekülőket Európában migránsoknak hívják, és törvényeket hoznak ellenük.
*
A novelláskötet címe: Az ördög egy fekete kutya. Szerzője a gonzó újságírás egyik magyar képviselője, számos díj kitüntetettje. 2007 óta jelennek meg interjúi a nemzetközi terrorszervezetek egy-egy tagjával vagy alakulatával, megszólaltatta az Iszlám Dzsihád meg a Muzulmán Testvériség harcosát. Csád, Jemen, Líbia, Nigéria, a Gázai övezet színtereiről tudósít - és még él. Az író-újságíró neve Jászberényi Sándor. Bátor ember minden tekintetben.



2 megjegyzés:

  1. Döbbenetes... S mi pedig relatív kis kényelmünket féltjük tőlük... Attól félek, individualizmusunk nem eléggé tarós védőfal.
    Ugyanakkor ki nem ragaszkodna a jobb élethez? Csak osztozni nehéz rajta...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, mintha új műfaj lenne a tárgyilagosság jegyében. Igaz gondolatokat ébreszt, ezért is tettem ki a blogra néhány szót a könyvről.
      (A bánataink is relativak.)

      Törlés