2021. október 26., kedd

Javulófélben

 


Be kell látni, hogy nem olyan könnyű egy testkép-változással járó műtétből felépülni. Már több mint fél év telt el az operáció óta, de még mindig vannak fájó részeim, nehezen mozgatható tagjaim, és nem mindig jó a kedvem. Hiába igyekszem, nehéz különbséget tenni a felépüléssel járó nehézségek és az életkor számlájára írható hanyatlás jelei között.
Sajnos, a fejem se mindig friss, pedig úgy de úgy szeretnék mindent érteni és követni, valamint az akaraterőm se a régi. Vagy talán nem is volt.

A sebészeti beavatkozás következménye viszont teljesen egyértelmű: az újra képződő idegek, izomrostok önálló életre törekednek, és eszük ágába sincs egyszerűen beépülni a nekik előkészített helyre. Lustán odatapad a bordákhoz a gyenge izom, vékony ín, őket erősíti a gyógytorna, amelyet 30 alkalommal teljesítettem Dorogon a jól felszerelt tornateremben, szakértő és empatikus gyógytornászok segítségével.
Úgy rászoktam a tornára, hogy a váll bemozgatására szolgáló csigával, amelyet a tornateremben használtam meglehetős sikerrel,  itthon is tudok gyakorolni, köszönettel a ház urának. Ő mindenben maximálisan segít!

A mellékelt fotókat a lányom készítette: egyet a házi kivitelezésű, de profi tornaszerről, egyet meg rólam, ahogy felhúzom jobb kézzel a mozdulni és kiegyenesedni nem akaró bal kart le-föl, le-föl sokszor, sokszor. Naponta többször teljesítek egy-egy menetet. A gyógytorna már csak ilyen. Minél többször fogod munkára a tagjaidat, annál biztosabb, hogy visszanyered, amit elvesztettél. (Na nem mindent, de a legfontosabbakat igen.)


 

7 megjegyzés:

  1. Nagyon rendes a ház ura! :) Egészen profi csigát szerelt fel Neked. Használd egészséggel azt a jó kis tornaeszközt és ne felejtsd el megbecsülni a kedves párodat, aki mindenben segíti a felépülésedet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borka, már gondolkoztam, mi tart össze bennünket ennyire. Persze, tudom. Örülök, hogy tetszik neked a gyógytornám.

      Törlés
  2. Óriási az akaraterőd, Klári!
    Én pont a mai napon (okt.27-én) ünnepelném a negyedik évfordulóját "csonkított testképemnek", bár csak feleannyira csonkult meg, mint a tiéd... Elfogadni nem volt könnyű. Neked viszont felbecsülhetetlen segítségként ott volt - és van! - segítőkész férjed, aminek nagyon örülök!
    Ha egy férj képes így helytállni, minden elismerésem az övé.
    Bizonyos harcokat azonban - magunkkal - akkor is egyedül kell megvívnunk. S ehhez is sok erőt kívánok neked!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, tényleg sokan abbahagyták a sorstársaim közül öt-tíz foglalkozás után. De nem akarat, hanem belátás vezérli az embert, ha mozgásterápiával gyógyul.És a család, a barátok önzetlen szeretete segít mindenek fölött.

      Törlés
  3. Kívánom, hogy jó kedvvel végezd a gyakorlatokat, és a kitartásod legyen továbbra is meg. A ház uráról nekem is jó véleményem van, mint az előttem szólóknak.
    Kívánom, hogy legyél egyre jobban, és nyerd vissza, amit elvesztettél.Gondolok Rád!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, köszönöm az együttérzést. Jó nekem mozogni, örömet szerez minden pillanata. Veled is legyen béke, öröm, könnyedség!

      Törlés
  4. Már majdnem egy hónapja, hogy javulásról fecserésztem. Sajnos, leállt a tudományom, begyulladt egy izomrost a karomon, azóta injekcióra járok.Nemsokára vége a kúrának, újra kezdem a tornát, szelídebben.

    VálaszTörlés