2016. november 28., hétfő

Pihenő egy börzsönyi túra közben




Talán Kisinócra tartott a társaság. Nem egyszer túráztak Kóspallagról az erdőn át a szeretett turistaházhoz. Sok kitömött hátizsákjuk arról szól, hogy egy-két éjszakát készültek eltölteni a gyönyörű nyári Börzsönyben.
Az ilyen túrák nem mindig zökkenőmentesek. A nyűgös legkisebb talán ha három éves, miatta biztos sokszor meg kellett állni. A fotó közepén a farönkön még neki is van pici holmija, hamar rászoktatták, hogy cipelje ki-ki a magáét. Most valami nagy bömbölést visz végbe, a testvére fehér kalapban vele könnyezik. A három éves a neki háttal ülő anyjának sír, kis kezével mintha kérne valamit, mindhiába. Az anya az én tizenéves  nagylányommal kártyázik, észre sem veszik a folyton nyűgös kicsikét. Mellettük a két tini honnan keveredett oda, nem tudom.
A túravezető az édesapám. Nem hagyja, hogy elrontsák a kedvét. Elégedett a túraútvonallal, a megtett távval, arra koncentrál, hogy időre elérjék a kitűzött célt. Nemcsak a természetjáró programokat, minden mást is ilyen következetesen intézett.
Édesanyánk pihen előtte a szépen faragott farönkön. Bal lába mellett látszik a "konyhaszatyor" teteje. A túrákon ellátta a családot szendvicsekkel, sütikkel, rendszerint vitt kakaóport, teafüvet, sót-cukrot, kenyeret, hozzá szalámit vagy kolbászt az erdei szállásokon  fenyegető éhhalál ellen. Az innivalós kulacsát mindenki maga vitte a hátizsákja zsebében.
Édesanyám a fotón számomra ismeretlen fiatal asszony kisfiára mosolyog. Lehet, hogy a hölgy a kóspallagi pedagógusok közül való, kijött az iskolaudvarra  üdvözölni a Börzsönyimádókat

14 megjegyzés:

  1. Klári, élveztem az intim felé "közelítő" hangulatos leírásodat: bevezetsz bennünket a kirándulás hangulatába.
    Édesapád arcvonásaiban rád ismertem, anélkül, hogy ismernélek, persze...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, köszönöm a biztató soraidat. Jól ki kellett gondolnom, hogyan fogalmazzak és ne legyek érzelgős.

      Igen, "apja lánya", minél öregebb, annál inkább. :)

      Törlés
    2. Tényleg nagyon hasonlítasz édesapádra.

      Törlés
  2. Láttatsz, hát ott vagyunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mick, ebben a fénykép is sokat segített! :)))

      Törlés
    2. igen,mennyi minden(ki) van ezen a képen állapitottam meg első ránézésre is... és most belemélyedek az érzékletes leirásodba:) (mindezt fokozandó)

      Törlés
    3. Aliz, gyere velünk kirándulni! :)))

      Törlés
  3. Hova? fotókkal szivesen... ;)

    VálaszTörlés
  4. úgy néztem a képet, hogy mondatonként visszakattintottam, annyira jó volt ismerőssé válni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin,kisebb-nagyobb érzelmi anomáliák ellenére ez egy nagyon jó család volt. Mindenki beilleszkedhett, ha akart.

      Törlés
  5. Egy pillanat a múltból és mennyi minden van benne!

    VálaszTörlés
  6. Egy pillanat a múltból és mennyi minden van benne!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ági, ezért is olyan érdekesek a régi fényképek. (Az újak is. Ha ötven évre titkosítanánk mondjuk, mit konzervál egy mai Kossuth-díj átadás, meglepő viszonyokra találna rá az utókor.)

      Törlés